• 17 tammikuu 2018 Alueuudistuksen palvelukeskus vaatii EU:n hyväksynnän
  • 07 tammikuu 2018 Kunnan tehtävä on tukea yritystoimintaa, ei tehdä sitä itse
  • 22 joulukuu 2017 Kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen valinta
  • 20 joulukuu 2017 Suomalaiset pk-yritykset pärjäsivät hyvin kuntahankintojen kilpailutuksissa
  • 14 joulukuu 2017 Ruoantuottajia koulutetaan tarjoamaan tuotteitaan julkisiin keittiöihin

Ota yhteys neuvontaan

Haluatko lisätietoja? Onko sinulla kysyttävää palvelusta?

Ota yhteys neuvontaan

Suomalaiset pk-yritykset pärjäsivät hyvin kuntahankintojen kilpailutuksissa

20.12.2017

Jopa 68 prosenttia KL-Kuntahankintojen sopimustoimittajista oli suomalaisia pk-yrityksiä kuluneen vuoden aikana. Tämä käy ilmi tuoreesta tilastosta.

Ostojen kokonaisarvo vuonna 2017 on noin 470 miljoonaa euroa ja suurin osa kuntien ja kuntayhtymien hankinnoista kohdistui yleishallinnon ja toimialojen substanssihankintoihin sekä ict-, opetus- ja sote-aloille. Kaikkiaan kilpailutuksen kautta mukana olevia puitesopimustoimittajia oli 180.

Pk-yrityksiä on erityisesti sote-hankinnoissa kuten asumispalveluissa. Niitä Kuntahankinnat toteuttaa paikallisina ja alueellisina kilpailutuksina, joissa tarjoajien joukko on laaja hyvin pienistä palveluyrityksistä globaaleihin toimijoihin.

– Hankintavalmisteluun kuuluu perusteellinen markkinakartoitus ja asiakastarvekartoitus. Esimerkiksi elintarvikkeita koskevassa puitesopimuksessa Kuntahankinnat on mahdollistanut asiakkaille vapauden omista elinvoimaisuuslinjauksistaan johtuen ostaa kaikki tuotteet yhdeltä sopimustoimittajalta, tai vaihtoehtoisesti rajata esimerkiksi maitotuotteet ja leivät hankittavaksi omista paikallisista hankintakanavista irrallaan isosta puitesopimuksesta, kertoo KL-Kuntahankintojen toimitusjohtaja Raili Hilakari.

Yritykset voivat tarjota myös ryhmittyminä. Kuntahankinnoilla kahdessa puitesopimuksessa on mukana pk-yritysten muodostamia ryhmittymiä.

– Toivoisimme, että pk-yritykset muodostaisivat enemmän ryhmittymiä myös yhteishankinnoissa, Hilakari sanoo.

Kuntahankinnat on aloittamassa keväällä pilottia Suomen Yrittäjien kanssa, jossa luodaan malleja ja pelisääntöjä ryhmittymille.

 

Takaisin

Yhteistyökumppanit

Toteutus Sofokus Oy