• 27 syyskuu 2018 Tampereen kaupunki palkittiin vaikuttavista hankinnoista
  • 27 syyskuu 2018 Lapin yrittäjät vetoavat paikallisten hankintojen puolesta
  • 25 syyskuu 2018 Omistajaohjaus ei toteudu julkisissa hankinnoissa: Viranhaltijat ja kuntapäättäjät eri linjoilla
  • 20 syyskuu 2018 Avin valvonta paljastaa: Kunnat eivät noudata tilaajavastuutaan riittävän tarkasti
  • 20 syyskuu 2018 Varsinais-Suomen Yrittäjät edistää hankinta- ja ostolaskudatan hyödyntämistä

Ota yhteys neuvontaan

Haluatko lisätietoja? Onko sinulla kysyttävää palvelusta?

Ota yhteys neuvontaan

Kuntayhtiölle ei saa antaa etuoikeuksia

24.1.2018

Hallitus teki hyvän ja markkinamyönteisen päätöksen peruessaan talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Hetli Oy:n jatkovalmistelun. Päätös ansaitsee kiitoksen.

Suomen Yrittäjät suhtautuu kriittisesti valtakunnallisiin maakuntien palvelukeskuksiin ja erityisesti siihen, että maakuntien olisi pakko niitä käyttää. Talous- ja henkilöstöhallintopalveluissa on jo olemassa kilpaillut markkinat. Alalla on yksityisiä ja kuntaomisteisia toimijoita. Kyseisissä palveluissa ei ole mitään sellaista, miksi ne pitäisi monopolisoida ja pakottaa maakunnat niiden käyttöön. Kun Hetli nyt kuopattiin, avautuu markkinaa niin yksityisille talous- ja henkilöstöhallintoyrityksille kuin kuntayhtiöille.

Uhkana on, että kuntaomisteiset talousyhtiöt, esimerkiksi Kunnan Taitoa Oy ja Monetra, ryhtyvät vaatimaan lakiin ohituskaistaa: oikeutta päästä tuottamaan palveluita maakunnille ilman kilpailutusta. Tämä pitää torjua. Yritysten ja julkisten yhtiöiden tulee voida kilpailla maakunnan asiakkuudesta samalta viivalta.

Kuntayhtiöille ei pidä antaa etumatkaa suhteessa yrityksiin. Oletettavaa on myös, että kuntayhtiöt ryhtyvät tarjoamaan maakunnille osakkuutta. KL-Kuntahankinnat on jo kertonut tekevänsä niin. Osakkuuden kautta väitetään syntyvän oikeus ostaa ilman kilpailutusta. Näin ei aina ole. Osakkuudella maakunta tulee sitoneeksi itsensä yhteen toimittajaan, eli lopputulos on yhtä monopolistinen kuin Hetlissä. Maakunta, jolle markkinoiden toimivuus ja yrittäjyys ovat tärkeitä, kieltäytyy tällaisista tarjouksista. Fiksu maakunta hankkii palvelut itse.

Satu Grekin

kilpailuasioiden päällikkö

Suomen Yrittäjät

Takaisin

Yhteistyökumppanit

Tietosuojaseloste