• 27 syyskuu 2018 Tampereen kaupunki palkittiin vaikuttavista hankinnoista
  • 27 syyskuu 2018 Lapin yrittäjät vetoavat paikallisten hankintojen puolesta
  • 25 syyskuu 2018 Omistajaohjaus ei toteudu julkisissa hankinnoissa: Viranhaltijat ja kuntapäättäjät eri linjoilla
  • 20 syyskuu 2018 Avin valvonta paljastaa: Kunnat eivät noudata tilaajavastuutaan riittävän tarkasti
  • 20 syyskuu 2018 Varsinais-Suomen Yrittäjät edistää hankinta- ja ostolaskudatan hyödyntämistä

Ota yhteys neuvontaan

Haluatko lisätietoja? Onko sinulla kysyttävää palvelusta?

Ota yhteys neuvontaan

Kiertävätkö kunnat kilpailutusta laittomasti?

26.1.2018

Kuntayritykset kilpailevat yritysten kanssa ohituskaistojen turvin ja aiheuttavat markkinoiden vääristymistä. Yritysten toimintaedellytykset heikkenevät.

Kun hankintayksiköt haluavat ostaa tuotteita ja palveluita, ne pitää kilpailuttaa hankintalain mukaisesti. Hankintayksiköiden on kuitenkin laillista tehdä ostoja kilpailuttamatta omistamiltaan kuntayhtiöiltä, jos tiukat edellytykset täyttyvät. Puhutaan sidosyksiköistä ja in house -ostoista.

Yhden osakkeen omistusko riittää?

Yksi esimerkki on Vantaan sidosyksikkö A-tulkkaus Oy. Vantaan kaupunki yhtiöitti 2015 pääkaupunkiseudun kuntien yhteishankkeen tulkkauspalveluista A-tulkkaukseksi. Tulkkauspalveluiden tarve on lisääntynyt, kun maahanmuutto on kasvanut.

A-tulkkauksessa on yhden osakkeen omistuksella mukana Helsingin kaupunki, Espoon kaupunki, Keravan kaupunki ja HUS. Loput omistaa Vantaa. Osakkeenomistajista ainoastaan Espoon kaupunki kilpailuttaa tulkkauspalvelut. Yrittäjäjärjestöt ovat pyytäneet Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimaan järjestelyn laillisuutta Helsingin ja HUS:N näkökulmasta.

Keinottelua sidosyksiköillä

Kunnat ja kuntayhtymät ovat ryhtyneet keinottelemaan sidosyksiköillä. Yhden osakkeen, hallituspaikan, tai näiden yhdistelmien tulkitaan rohkeasti riittävän lain edellyttämään omistukseen ja määräysvaltaan. Julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen totesi Ylen uutisissa, että kunnat käyttävät yhä enemmän osakeyhtiöitä kilpailutuksen kiertämiseen. 

Vuosi sitten uusitun hankintalain piti suitsia kuntayhtiöitä, mutta on käynyt päinvastoin: kuntayhtiöt kauppaavat vähemmistöosakkuutta myyntiargumenttinaan väite, että voi ostaa kilpailuttamatta. Väite on väärä, jos kunnalle ei synny kuntayhtiöön nähden sellaista määräysvaltaa, jota se voi käyttää kuin omiin yksiköihinsä.

Hankintalakia on korjattava

Kuntayhtiöt toimivat ja hinnoittelevat palvelunsa eri pohjalta kuin yksityiset yritykset. Omistajat subventoivat näitä muun muassa alihintaisilla vuokrilla ja keskitetyillä hankinnoilla. Tämä helpottaa pääsyä määräävään markkina-asemaan, mikä vääristää markkinoita ja heikentää yksityisten yritysten toimintaedellytyksiä. 

Hankintalaissa on korjattavaa. Sidosyksiköiden käytön raameja on täsmennettävä, jotta hankintayksiköt eivät joutuisi houkutukseen toimia vastoin hankintalain ydinvaatimusta avoimista, tasapuolisista ja syrjimättömistä kilpailutuksista. Kunta hyötyy, jos se edistää yrittäjyyttä ja tukee paikallista elinkeinotoimintaa.

 

Pentti Komssi
hankintaneuvoja
Pääkaupunkiseudun Yrittäjät

 

Takaisin

Yhteistyökumppanit

Tietosuojaseloste