• 17 tammikuu 2018 Alueuudistuksen palvelukeskus vaatii EU:n hyväksynnän
  • 07 tammikuu 2018 Kunnan tehtävä on tukea yritystoimintaa, ei tehdä sitä itse
  • 22 joulukuu 2017 Kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen valinta
  • 20 joulukuu 2017 Suomalaiset pk-yritykset pärjäsivät hyvin kuntahankintojen kilpailutuksissa
  • 14 joulukuu 2017 Ruoantuottajia koulutetaan tarjoamaan tuotteitaan julkisiin keittiöihin

Ota yhteys neuvontaan

Haluatko lisätietoja? Onko sinulla kysyttävää palvelusta?

Ota yhteys neuvontaan

Verkkopalvelu avaa valtion hankintatiedot

4.9.2017

Uuden Tutkihankintoja.fi-palvelun avulla kaikki kansalaiset voivat helposti tarkastella ja analysoida reaaliaikaista tietoa valtion tekemistä hankinnoista. Tavoitteena on hallinnon läpinäkyvyyden lisääminen ja valtion hankintatoimen kehittäminen. Samalla tarjotaan yrityksille arvokasta markkinatietoa.

Palvelu avautuu ilmaiseksi kaikkien käyttöön 4. syyskuuta osoitteessa http://www.tutkihankintoja.fi. Avautumishetkellä palvelussa on julkaistu valtion hankinnat vuoden 2016 alusta alkaen, yhteensä yli kuuden miljardin edestä. Jatkossa palvelu päivittyy lähes reaaliaikaisesti. Palvelun on toteuttanut valtion yhteishankintayksikkö Hansel Oy valtiovarainministeriön toimeksiannosta.

– Jokainen suomalainen hyötyy julkisten varojen läpinäkyvyydestä ja avoimesta hallintokulttuurista. Palvelun avulla myös yritykset saavat uudella tavalla tietoa markkinoista, sanoo Hansel Oy:n toimitusjohtaja Anssi Pihkala.

Nyt julkaistava tieto on ollut julkisuuslain mukaan aikaisemminkin kaikkien saatavilla, mutta vaatinut erillisen tietopyynnön yksittäiselle organisaatiolle. Tämä on vaikeuttanut tietojen hankkimista ja vienyt resursseja pyytäjän lisäksi vastaanottavalta organisaatiolta. Nyt kaikki tiedot löytyvät yhdestä palvelusta ja ovat helposti saatavilla.

Turvallisuussyistä puolustus- ja turvallisuussektorin viranomaiset, kuten puolustusministeriön hallinnonala, Poliisihallitus tai Rajavartiolaitos, eivät ole mukana palvelussa. Lisäksi joitakin tietoja salataan yksilönsuojan tai yleisen turvallisuuden varmistamiseksi.

Maailmanlaajuista avoimuuden edelläkävijyyttä

Tutkihankintoja.fi-palvelun lisäksi hankintatiedot tullaan julkaisemaan kaikkien hyödynnettäviksi myös avoindata.fi-sivustolla. Tällä mahdollistetaan dataan pohjautuvien uusien palveluiden sekä sovellusten vapaa kehittäminen ja hyödyntäminen eri tarkoituksissa. Tutkihankintoja.fi-palvelun ja datan saatavuuden kaikkia hyötyjä ei osata vielä arvioida, sillä vastaavaa ei muualla maailmassa ole.

– Kansainvälisesti Tutkihankintoja.fi on edelläkävijä. Emme tiedä, että vastaavaa palvelua olisi aikaisemmin avattu valtion toimesta. Onkin vaikea antaa heti konkreettisia lukuja esimerkiksi palvelun tuottamista säästöistä, mutta uskomme, että niitä tulee. Olemme keskustelleet Aalto-yliopiston kanssa mahdollisesta tutkimuksesta hankkeen hyötyihin liittyen, sanoo Pihkala.

Nyt julkaistava versio on palvelun ensimmäinen, jota valtiovarainministeriö ja Hansel Oy kehittävät jatkossa aktiivisesti eteenpäin. Palvelu on osa hallituksen Digitalisoidaan julkiset palvelut -kärkihankkeisiin sisältyvää Valtion hankintojen digitalisoinnin toteutusohjelmaa.

Takaisin

Yhteistyökumppanit

Toteutus Sofokus Oy